Kerajaan mesti hentikan kemunafikan, gugurkan pendakwaan politik

Gambar: The Malay Mail Online

Kenyataan Media (2) 25 November 2015

Kerajaan mesti hentikan kemunafikan, gugurkan pendakwaan politik

Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) sekali lagi mengutuk dan mengecam tindakan kerajaan menyalahgunakan proses undang-undang untuk menjalankan siasatan dan pendakwaan terpilih.

Hari ini anak dan isteri Menteri Besar Selangor Azmin Ali telah sekali lagi dipanggil untuk memberi keterangan berkenaan penglibatannya dalam perhimpunan aman Bersih 4. Malah menurut beliau dalam satu perkongsian twitter semalam, sekiranya anak beliau gagal hadir, waran tangkap akan dikeluarkan oleh pihak polis.

BERSIH 2.0 melihat ini sebagai satu lagi episod siri gangguan terhadap rakyat yang telah berhimpun menyatakan bantahan dan rasa tidak percaya mereka dalam perhimpunan aman Bersih 4 pada hujung Ogos lalu.

Setelah pihak polis membiarkan perhimpunan tersebut berlangsung selama 34 jam tidak jauh dari Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, siri siasatan dan pendakwaan yang berlangsung akhir-akhir ini memperlihatkan kemunafikan kerajaan yang kononnya menjamin hak berhimpun dan bersuara.

Ini ditambah pula dengan siri pendakwaan di bawah Akta Hasutan 1948 terhadap pemimpin dan aktivis masyarakat seperti Saudara S. Arutchelvan, meramaikan lagi bilangan mangsa akta terbabit yang bertujuan membungkam hak membantah dan mengkritik.

BERSIH 2.0 tegas menyatakan bahawa sebuah kerajaan yang menafikan hak demokratik rakyatnya untuk berhimpun, bersuara dan menyatakan bantahan bukanlah sebuah kerajaan yang demokratik dan tidak harus berlakon seolah-olah ia sebuah kerajaan yang demokratik di hadapan pemimpin-pemimpin antarabangsa.

BERSIH 2.0 sekali lagi menggesa supaya semua siasatan dan pendakwaan yang bermotifkan politik di bawah akta-akta zalim dan tidak masuk akal yang memihak kepada pemerintah digugurkan serta-merta.

Dikeluarkan oleh,
Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0, yang terdiri daripada –
Pengerusi: Maria Chin Abdullah; Timbalan Pengerusi: Sarajun Hoda Abdul Hassan; Bendahari: Masjaliza Hamzah; wakil kebangsaan: Prof Madya Dr Abdul Halim bin Yusof, Farhana binti Abdul Halim, Fadiah Nadwa Fikri dan New Sin Yew; naib pengerusi: Jannie Lasimbang (Sabah), Ahmad b. Awang Ali (Sarawak), Abd Halim b. Wan Ismail (Semenanjung Timur), Thomas Fann (Semenanjung Selatan), Simon Lee Ying Wai (Semenanjung Tengah) dan Dato’ Dr Toh Kin Woon (Semenanjung Utara).