Apakah #KonvoiBERSIH5?

[ENGLISH VERSION]

Pada 1 Oktober 2016, BERSIH 2.0 melancarkan Konvoi Bersih yang berlangsung selama 7 minggu dan secara serentak di 6 kawasan seperti berikut:
1. Utara Semenanjung
2. Selatan Semenanjung
3. Pantai Timur
4. Pantai Barat
5. Sabah
6. Sarawak
Objektif Konvoi Bersih adalah untuk meningkat kesedaran tentang tuntutan Bersih mengenai reformasi institusi dan keparahan krisis 1MDB. Sebagai rakyat Malaysia, kita perlu keluar dan memulakan perbualan nasional tentang isu-isu ini kerana masa depan bersama kami akan terjejas.
Konvoi Bersih akan bergerak menuju ke Kuala Lumpur, dan akan mengambil masa selama tujuh minggu untuk berakhir. Obor BERSIH akan diserahkan dari bandar ke bandar, kampung ke kampung secara berganti-ganti (relay). Pelbagai aktiviti akan dijalankan seperti pengedaran risalah, ceramah, dan perbualan dengan penduduk tempatan.
Konvoi BERSIH dianggarkan akan meliputi 246 bandar, pekan, dan kampung di seluruh semenanjung Malaysia, Sabah, dan Sarawak. Konvoi BERSIH akan berkemuncak pada perhimpunan BERSIH5 pada 19 November 2016 di Kuala Lumpur. Maklumat terperinci mengenai perhimpunan ini akan diumumkan dalam masa terdekat.
Seruan BERSIH untuk “Satukan Tenaga – Malaysia Baru” turut menandakan ulang tahun ke-10 penubuhan BERSIH. Gerakan BERSIH telah melangkah jauh, tetapi perjuangan kami belum selesai. Kami memahami kekecewaan rakyat Malaysia yang telah lama menuntut perubuhan. Akan tetapi, kita tidak boleh berputus asa. Kita harus meneruskan perjuangan untuk perubahan, keadilan, dan hak asasi.
Kami menyeru semua rakyat Malaysia untuk SATUKAN TENAGA dan menyertai Konvoi BERSIH dan perhimpunan BERSIH 5 untuk membawa perubahan dan Malaysia Baru.