KENYATAAN MEDIA (18 OKTOBER 2016): Pengerusi, pengurus, dan mantan pengerusi BERSIH 2.0 membuat laporan polis ekoran ugutan bunuh yang diterima oleh ISIS Malaysia

[ENGLISH VERSION]

Semalam, Pengerusi BERSIH, Maria Chin Abdullah menerima sebuah ugutan bunuh melalui Whatsapp. Ugutan itu dibuat terhadap Maria dan keluarga beliau dan didakwa dikeluarkan oleh Islamic State Malaysia.

Mesej tersebut berbunyi:

HOI MARIA..AKU TAK MAU BAGI SALAM KT KO SBB AKU TAK TAU KO NI ISLAM BETUL KE TAK..KO DGR SINI BAIK2..AKU TAK MO CKP BNYK KALI. AKU NK BAGI LAST WARNING KT KO JANGAN TERUSKAN NIAT BODOH KO UNTUK ANJUR HIMPUNAN BERSIH YANG MENATANG APA TU..KO JANGAN CUBA NAK BANGKITKAN KEMARAHAN ORG2 MELAYU..
KO JANGAN HERET ORG MELAYU BERSEKONGKOL DENGAN CINA DAN KELING KAPIR HARBI TU..AKU TAK KAN TERAGAK-AGAK UNTUK BALUN SAMPAI LUMAT DAN JUGA SANGGUP SEMBELIH KO DAN KUNCU-KUNCU ANJING KO SEMUA TU MACAM AMBIGA PANDIKUTTY DAN ANAK HARAM SI MANDEEP.
DEMI ALLAH DAN KESUCIAN PERJUANGAN ISLAM DI MALAYSIA, KALAU KO NAK HILANG KEPALA MCM KT SYRIA, TERUSKAN KEJE BODOH KO TU. AKU POTONG KEPALA KO AKU RAKAM DAN AKAN AKU SEBAR DLM U TUBE…AKU KENAL SAPE KO, AKU TAU KT MANA KO TINGGAL DAN AKU JUGAK TAU SAPE FMLY DAN ANAK-ANAK KO……
AKU AKAN TENTANG ABIS2AN KEJE BODOH KAU..INGAT!!!!! TAKDE AMARAN LAGI!!!!
INI AMARAN DARI ISLAMIC STATE MALAYSIA…”

Penghantar atau kumpulan yang menghantar mesej tersebut memberi amaran supaya perhimpunan Bersih 5 tidak diteruskan dan mengugut untuk “sembelih” dan “potong kepala” Maria dan “kuncu-kuncu anjing” beliau.

Ugutan tersebut turut melampirkan gambar tiga orang anak Maria. Perbuatan terhina ini menunjukkan kekejian dan betapa terdesaknya dalang-dalang yang terlibat ini. Yang lebih teruk lagi adalah tindakan ini menggunakan nama agama Islam untuk menabur fitnah dan mengugut Maria, Ambiga, Mandeep, dan anak-anak Maria.

Ugutan bunuh ini juga bertujuan menakutkan gerakan aman BERSIH. Konvoi BERSIH yang sedang berlangsung telah berjaya menyebarkan mesej perubahan institusi di bandar-bandar dan kampung-kampung di seluruh Malaysia. Ini telah meningkatkan banyak kesedaran di kalangan rakyat dan menggugat mereka yang menentang BERSIH.

Sejak Konvoi Bersih dan perhimpunan BERSIH5 diumumkan, pelbagai kenyataan berbaur perkauman, ugutan, perbohongan berunsurkan keagamaan, and keganasan telah diajukan terhadap BERSIH.

BERSIH menolak sekeras-kerasnya tindakan dan serangan-serangan sebegini yang bertentangan dengan sistem demokrasi. Mereka yang bertanggungjawab harus ditahan. Jika pihak polis boleh memburu pengguna internet yang dikatakan memuat turun gambar dan kenyataan bahaya, sudah tentu mereka juga boleh memburu penghantar mesej tersebut. Ugutan di atas nama IS adalah jauh lebih serius, dan BERSIH berharap bahawa penjenayah-penjenayah ini akan dibawa ke muka pengadian.

Kami juga menyeru kepada rakyat Malaysia supaya menolak keganasan dan membuat laporan polis di seluruh negara terhadap ugutan bunuh IS ini yang ditujukan kepada enam individu tersebut.

Kerajaan dan menteri-menteri BN harus menghentikan ugutan dan keganasan. Tindakan membisu mereka bermakna mereka memberi laluan kepada ugutan IS dan tindakan baju merah UMNO.

Ugutan adalah sebuah bentuk tirani. Orang-orang zalim menggunakan kuasa untuk menyokong mereka yang bersalah dan memangsakan mereka menuntut kebenaran. Kita perlu menentang kezaliman. Jika kita menyerah dan menerima korupsi dan penyalahgunaan kuasa, bermakna kami menerima keganasan. Sebaliknya, kita mesti meneruskan perjuangan kami untuk kebaikan.

Kami tidak akan ditakutkan dengan oleh ugutan keganasan dan akan meneruskan rancangan Konvoi Bersih dan perhimpunan Bersih. Tuntutan-tuntutan Bersih masih kukuh, iaitu untuk pilihan raya yang bersih, kerjaan yang bersih, hak membantah, memperkukuh demokrasi berparlimen, dan memperkasa Sabah dan Sarawak.

Keganasan tiada tempatnya di Malaysia.

Satukan Tenaga

Malaysia Baru

Dikeluarkan oleh
Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0