Panduan Keselamatan BERSIH 5

[ENGLISH VERSION]

[中文版]

1. Jauhkan diri daripada provokasi (termasuk mereka yang memakai t-shirt kuning) dan biar Pasukan Keselamatan BERSIH mengendalikan keadaan. Elakkan konfrontasi secara langsung. Mereka akan diserahkan kepada pihak polis. Bentuk satu bulatan di sekeliling mereka dan rakam tindakan mereka melalui video dan/atau kamera.

2. BERSIH 5 adalah suatu perhimpunan aman. Dilarang membawa sebarang senjata dan jangan merosakkan harta benda awam. Sesiapa terlibat dalam perbuatan tersebut akan diserahkan kepada pihak polis.

3. Senantiasa ikuti arahan pasukan keselamatan yang bertugas. Mereka akan memakai t-shirt keselamatan berwarna ungu dengan tag. Jika ada keraguan, hubungi sukarelawan keselamatan yang lain untuk mengesahkan identiti mereka.

4. Sekiranya pihak polis menembak pelet pemedih mata ke arah peserta, berpaling ke belakang dan bergerak ke tempat lain. Jangan panik dan ikut arahan Pasukan Keselamatan BERSIH.

5. Akan ada placard arahan yang bertulis “Undur”, “Senyap” dan lain-lain. Playcard ini akan digunakan oleh Pihak Keselamatan BERSIH untuk komunikasi dan memberi arahan.

6. Masa perhimpunan pada 19 November adalah dari 10 pagi hingga 6 petang. Berkumpul di tempat yang ditetapkan pada jam 10 pagi atau di mana-mana yang terdapat ramai penyokong BERSIH. Sila bersurai secara teratur selepas jam 6 petang. Tempat berkumlul awal adalah di LRT Bangsar (Dataran Maybank) dan Masjid Negara.

7. Dalam situasi kecemasan, pasukan keselamatan kita akan menggerakkan anda ke KLCC, KL Sentral dan LRT Bangsar.

8. Peserta dinasihati supaya jangan mengambil apa-apa minuman atau makanan yang ditinggal di tepi jalan. Ini adalah untuk mengelakkan situasi keracunan makanan/minuman oleh pihak yang berniat jahat.

9. Kita juga mempunyai pemerhati bebas tempatan dan antarabangsa yang akan memantau perhimpunan BERSIH 5. Pasukan pegawai perubatan dengan 140 profesional perubatan dan 6 ambulan juga bersedia untuk membantu dalam kecemasan. Dalam kes tangkapan, SMS nama penuh dan nombor IC anda kepada Pasukan Penangkapan Kecemasan kami di 011-21376814 atau 011-39376684.

10. Muat turun aplikasi Prime, aplikasi rasmi kami di telefon anda untuk dapatkan informasi terkini dan arahan rasmi. Ia boleh dimuat turun secara percuma untuk Android dan iOS. Ikuti kami di *Facebook (www.facebook.com/BERSIH2.0OFFICIAL), Twitter (www.twitter.com/bersih2) dan Instagram (www.instagram.com/bersih2)*. Jangan mempedulikan berita yang bukan berasal daripada saluran rasmi kami.

Sebagai penganjur perhimpunan, BERSIH 2.0 akan sentiasa berusaha untuk bekerjasama rapat dengan pihak polis untuk memastikan perhimpunan berjalan secara teratur dan aman. Kami telah membentuk pasukan keselamatan BERSIH seramai 1,400 petugas untuk membantu dalam kawalan trafik, kawalan orang ramai, menghentikan provokasi dan mencegah perbuatan jenayah. Mereka akan bersedia untuk bekerjasama dengan pihak polis untuk menjalankan tugas-tugas ini.

SATUKAN TENAGA, MALAYSIA BARU.

Dikeluarkan oleh Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0