KENYATAAN MEDIA (10 DISEMBER 2016): Pada Hari Hak Asasi Sedunia 2016, BERSIH 2.0 menyeru rakyat Malaysia perjuangkan hak-hak asasi dan kebebasan yang ditetapkan kepada semua manusia

[ENGLISH VERSION]

Hari Hak Asasi Sedunia 2016 yang bertemakan “Bangkit mempertahankan hak rakyat”, mengingatkan kita bahawa tidak mengambilkira sebarang kejayaan dan kemajuan yang dicapai di arena hak asasi sejagat dunia selama 68 tahun ini, perjuangan ini masih belum berakhir.

Malah, ianya semakin penting memandangkan negara Malaysia menghadapi masa depan yang kabur dengan skandal mega 1MDB yang masih dipertikaikan, penghasutan terhadap masyarakat sivil, serta penindasan yang dialami oleh rakyat Malaysia.

Semasa konvoi dan perhimpunan BERSIH 5 yang baru lepas, kita terpaksa perjuangkan hak untuk berkumpul dan bersekutu dengan bebas apabila bersemuka dengan pelbagai gangguan dan ugutan dari samseng ganas UMNO berbaju merah yang ganas dan juga pihak polis yang berkeras menyekat program-program kami.

Dalam tindakan keras untuk menghalang BERSIH 5, seramai 16 ahli politik dan aktivitis termasuk pengerusi BERSIH 2.0 Maria Chin Abdullah, telah ditangkap sebelum dan semasa perhimpunan dilangsungkan.

Dalam salah satu pelanggaran hak asasi manusia yang paling jelas ketara baru-baru ini, Maria telah ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 atau SOSMA. Beliau ditahan di kurungan bersendirian yang merupakan satu bentuk seksaan. Penyalahgunaan akta ini yang bertujuan mencegah keganasan ke atas seorang pemimpin masyarakat sivil langsung tidak boleh diterima di sebuah negara yang bebas dan berdemokrasi. Tindakan ini cuma akan menggalakkan penyalahgunaan kuasa berleluasa.

BERSIH 2.0 turut mengutuk kenyataan Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed yang mengatakan bahawa layanan yang diterima oleh Maria mematuhi prosedur biasa. Kami kekal bahawa tiada individu harus melalui pengalaman yang begitu tidak berperikemanusiaan. Kenyataan beliau amat membimbangkan apabila seorang dalam kedudukannya tidak berupaya mengenalpasti kejadian ini sebagai suatu perkara yang tidak bermoral.

Walaupun Maria sudah dibebaskan, serangan terhadap pihak-pihak NGO masih berterusan. Ini cuma salah satu dalih kerajaan untuk memesongkan perhatian rakyat dari isu-isu kewangan yang meragukan yang tengah melanda negara kita. Pihak berkuasa turut menggunakan pelbagai sebab yang rapuh seperti pembiayaan dana dari luar negeri serta tuduhan ingin menjatuhkan kerajaan untuk menghapuskan masyarakat sivil sama sekali dalam usaha mereka untuk mengekalkan kuasa.

Masyarakat sivil mementingkan hal berdasarkan hak-hak asasi manusia. Serangan pihak berkuasa ke atas kami hanya menunjukkan sifat bermusuhan mereka terhadap perjuangan hak asasi manusia sejagat dunia.

Pada Hari Hak Asasi Sedunia 2016, BERSIH 2.0 menuntut pihak berkuasa untuk menghentikan segala gangguan dan intimidasi terhadap pertubuhan NGO. Kerajaan Malaysia mempunyai tanggungjawab untuk melindung hak-hak rakyat, dan bukan menghukum mereka.

BERSIH 2.0 akan menumpukan perhatian kepada aktiviti pendaftaran pengundi menjelang PRU14. Kami tidak akan gentar atau disenyapkan oleh sebarang ugutan. Kami menggesa agar semua rakyat Malaysia berumur 21 tahun dan ke atas untuk mendaftar sebagai pengundi dan menggalak semua rakan-rakan dan ahli keluarga yang belum berdaftar untuk turut serta.

Kuasa untuk ubah terletak di tangan kita dan kita mesti menggunakan hak kita untuk memilih pemimpin-pemimpin yang mampu memajukan Malaysia kepada masa depan yang lebih cerah sambil mengutamakan kesejahteraan rakyatnya.

Tetapi untuk hari ini, mari kita memperingatkan bahawa martabat manusia adalah asas kepada dunia yang bebas, adil, dan aman.

Satukan Tenaga, Malaysia Baru.

Ditandatangani oleh Ahli Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0