KENYATAAN AKHBAR (20 April 2017): Rakyat Malaysia mesti menolak ahli politik yang menggambarkan kemungkinan keganasan, berdendam

BERSIH 2.0, Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil, terkejut dengan mesej ugutan dan dendam yang dikeluarkan oleh beberapa pemimpin tertinggi kerajaan menjelang pilihan raya umum yang dijangka berlangsung di antara bulan-bulan yang akan datang dan pertengahan tahun yang berikut.
Pertama adalah amaran Timbalan Perdana Menteri Zahid Hamidi bahawa sekiranya ‘kontrak sosial’ terhancur, rakyat Malaysia akan menghadapi bukan sahaja “gangguan sosial tetapi – lebih buruk daripada itu – jalan-jalan akan berlumuran darah dan bersepahan dengan mayat orang”.
“Free Malaysia Today” memetik Zahid sebagai berkata demikian dalam ucaptamanya di Persidangan Antarabangsa Ekologi Manusia di Putrajaya pada 18 April.
Kemudian, pada 19 April, dilaporkan bahawa Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Noh Omar telah mengeluarkan arahan pada 6 Mac kepada pihak berkuasa tempatan untuk membatalkan projek-projek infrastruktur berskala kecil di kawasan pilihan raya persekutuan yang tidak diwakili oleh parti pemerintah.
Pada BERSIH 2.0, kenyataan Zahid dan tindakan Noh amat buruk, lebih-lebih lagi kerana ia datang daripada pemimpin politik yang sepatutnya menetapkan suasana yang memungkinkan pilihan raya umum yang bebas dan adil.
Sebaliknya, kenyataan Zahid membangkitkan kemungkinan keganasan dan secara tersirat mengungkit tempoh paling gelap dalam sejarah negara kita, iaitu pilihan raya umum tahun 1969. Walaupun ancaman sebegini pernah dibuat, melihat kepada trend sejarah, ia masih tidak disenangi dan mesti dikutuk dengan sekuat-kuatnya oleh semua rakyat Malaysia yang cintakan keamanan.
Noh seolah-olah kurang pemahaman prinsip asas yang diketahui oleh semua rakyat yang membayar cukai – iaitu kerajaan pemerintah mempunyai kewajipan, dan diamanahkan melalui sistem demokrasi, untuk berkhidmat kepada rakyat di bawah jagaannya, tanpa mengira fahaman politik mereka, melalui cukai yang dibayar oleh orang awam. Undi ialah hak demokratik yang melahirkan kehendak rakyat berkenaan wakil kerajaan mereka; ia bukan sebiji token yang digunakan oleh pengundi untuk mendapatkan hadiah pembangunan.
Tindakan Noh turut bercanggahan dengan kenyataan 17 April Perdana Menteri Najib Razak yang dilaporkan oleh Bernama bahawa kerajaan tidak pernah menipu rakyat dalam pemberian projek pembangunan tetapi sentiasa mempertimbangkan hak dan keperluan rakyat tanpa mengira latar belakang, sesuai dengan slogannya, “rakyat didahulukan; pencapaian diutamakan”.
Noh juga lupa bahawa amalan diskriminasi sebegini, yang akan menjejaskan kira-kira 20 juta rakyat Malaysia, turut memberi kesan kepada penyokong parti pemerintah, termasuk mereka yang tidak mengundi, yang kebetulannya tinggal di kawasan di mana majoriti pengundi tidak memilih parti pilihan mereka. Tidakkah pihak pemerintah khuatir bahawa ia juga menghukum penyokongnya bukan atas sebab kesalahan mereka tetapi atas sebab ciri pilihan raya yang tidak dapat dielakkan?
Semakin kita menghampiri sistem dua parti yang berfungsi dengan sepenuhnya, semakin sengit pertaruhannya dan ahli politik yang tidak berintegriti akan menggunakan taktik kotor sebegini untuk memenangi pilihan raya tanpa menghiraukan kesejahteraan rakyat. Rakyat Malaysia yang cintakan keamanan mesti menolak ahli politik sebegini yang melahirkan persekitaran yang tidak sihat yang menghalang pengundi daripada menggunakan hak mereka terhadap perwakilan tanpa rasa takut.
Dikeluarkan oleh:
Jawatankuasa Induk BERSIH 2.0