KENYATAAN MEDIA (30 OKTOBER 2017): Pelancaran PEMANTAU – Memastikan PRU14 Berjalan secara Bersih dan Adil

Pada tahun 2013, Tribunal Rakyat bebas yang ditubuhkan untuk menyiasat pelaksanaan PRU13 telah menyimpulkan bahawa “terdapat banyak kegagalan dalam cara PRU13 dikendalikan dan setiap prinsip pilihan raya yang adil telah dicabul pada suatu tempat dan suatu waktu.”
Hampir 5 tahun telah berlalu, tetapi sistem pilihan raya di Malaysia masih dibelenggu dengan pelbagai penipuan dan salah laku kerana Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan kerajaan masih enggan untuk melakukan pembaharuan, malahan pelbagai tindakan pula diambil untuk memburukkan lagi keadaan.
Oleh itu, Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH2.0) bersama dengan Suara Rakyat Malaysia (SUARAM), Pusat Komunikasi Masyarakat (KOMAS), dan barisan NGO-NGO lain, pada hari ini melancarkan kempen PEMANTAU untuk Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang bakal berlangsung. PEMANTAU ialah suatu inisiatif rakyat untuk mencegah penipuan dan kesalahan pada PRU14.
PEMANTAU akan memerhatikan kelakuan SPR, parti politik, dan calon-calon sepanjang tempoh pilihan raya. Sebarang salahlaku atau penipuan akan dilaporkan dan tindakan mahkamah akan diambil jika perlu. Pasukan PEMANTAU akan fokus kepada 10 perkara ini:
(1)        Rasuah dan beli undi
(2)        Penjamuan makanan dan pemberian hadiah
(3)        Pemberian dan pengaruh tidak wajar oleh kerajaan
(4)        Penggunaan aset kerajaan
(5)        Perbelanjaan berlebihan
(6)        Intimidasi, keganasan, dan gangguan
(7)        Kelakuan berat sebelah oleh pegawai-pegawai
(8)        Undi awal dan undi pos
(9)        Masalah daftar pemilih dan pengundi hantu
(10)    Masalah pada hari mengundi
 
Selain itu, turut diumumkan bahawa Suara Rakyat Malaysia (SUARAM) akan membuat pemantauan terhadap pelanggaran hak asasi dan keganasan politik, dan Pusat KOMASakan memantau isu-isu perkauman dan rasisme.
Hotline PEMANTAU dilancarkan pada hari ini, di mana orang ramai boleh membuat laporan kepada BERSIH2.0 jika mereka mendapati sebarang penipuan pilihan raya, pelanggaran hak asasi, atau isu perkauman. Aduan boleh dibuat melalui:
Website        : aduan.pemantau.org
Telefon         : 03-7931 4444
Whatsapp     : 011-1772 1546
Emel             : [email protected]
BERSIH2.0 juga memohon bantuan dan penglibatan orang ramai untuk membantu dalam kempen ni. BERSIH2.0 mensasarkan 3000 sukarelawan dan 100 koordinator PEMANTAU yang akan bergerak di 29 Zon yang meliputi seluruh negara, termasuk Sabah dan Sarawak. Mereka yang berminat untuk menyertai pasukan sukarelawan PEMANTAU boleh mendaftar di laman www.pemantau.org/daftar
Akhir sekali, BERSIH2.0 menyeru kepada semua pihak – SPR, kerajaan, parti politik, pengundi, dan NGO – untuk memastikan PRU14 berjalan dengan bersih dan adil!
 
Dikeluarkan oleh:
Jawatankuasa Pemandu BERSIH2.0
Suara Rakyat Malaysia (SUARAM)
Pusat KOMAS