KENYATAAN MEDIA (6 MAC 2018): Perletakan Jawatan Maria Chin Abdullah Sebagai Pengerusi BERSIH 2.0 Dan Fokus Bersih 2.0 Untuk PRU 14

Pada tarikh 4 mac 2018, Maria Chin Abdullah memberitahu kepada kami mengenai perletakan jawatan beliau sebagai pengerusi. Selepas perbincangan, Jawatankuasa Pemandu menerima perletakan jawatan beliau. Hari terakhir beliau di pejabat adalah semalam, 5 Mac 2018.
Tempoh yang singkat antara permintaan beliau untuk meletak jawatan dan hari terakhirnya di pejabat adalah disebabkan keinginannya untuk mengumumkan pada minggu ini tentang pencalonannya sebagai Ahli Parlimen dalam Pilihan Raya Ke – 14.
Bersih 2.0 berterima kasih kepada Maria atas sumbangan dalam perjuangan menuntut Pilihan Raya yang bersih dan adil selama 10 tahun dan kepimpinannya sejak tahun 2013. Walaupun gangguan, ugutan kepada beliau dan keluarganya serta penahanan beliau dalam Akta SOSMA pada tahun 2015, Maria tetap kekal membawa agenda untuk reformasi institusi.
Kami dengan ini mengharapkan yang terbaik untuk Maria dalam perjalanan beliau di bidang politik, dan kami berbangga apabila beliau menyatakan bahawa beliau akan memberi tekanan melalui legislatif dan perubahan polisi, reformasi ke atas sistem pilihan raya dan juga demokrasi yang matang. Kami berharap semua calon dan parti akan memberikan komitmen yang sepatutnya.
BERSIH 2.0 adalah gerakan bukan partisan yang berfokus kepada reformasi sistem pilihan raya dan membawa nilai demokratik. Bersih akan terus beroperasi seperti sebelumya, diketuai oleh Jawatankuasa Pemandu. Gerak kerja Maria sebelum ini akan diambil alih oleh Timbalan Pengerusi Bersih 2.0, Shahrul Aman Mohd Shaari.
Kami mengambil peluang ini untuk memperkukuhkan fokus kami dalam pilihan raya yang akan datang :
1) Pengamalan sistem pilihan raya yang bersih dan adil
2) Padang perlawanan yang rata dan adil untuk semua calon dan parti politik
3) Memantau ketempangan pilihan raya dan manipulasi
4) Liputan media yang adil kepada semua parti
5) Melindungi hak untuk mengundi dan
6) Memastikan akauntabiliti SPR
Kami kesal kerana belum menerima apa-apa respon daripada SPR berkaitan pemantauan pilihan raya antarabangsa yang bebas, persempadanan semula yang tidak adil, membersihkan pengundian dan memansuhkan undi pos.
Walaupun setelah berkali-kali panggilan reformasi dibuat ke atas SPR, pihak SPR tetap tidak mengendahkan Bersih 2.0 dan terus menerus memandang enteng integriti proses pilihan raya. Kami telah berulang kali memprotes cara SPR menggunakan strategi kotor dalam proses pengundian, Gerrymandering dan pembahagian tidak sekata untuk memastikan siapa yang akan memenangi setiap kerusi. Walaubagaimanapun, analisis kami menunjukkan peratusan keluar mengundi akan mengalahkan penipuan SPR.
Walaupun Maria mengundurkan diri, tiada perubahan dalam Bersih 2.0. Bersih 2.0 akan terus memenangi perjuangan menuntut pilihan raya yang adil dan Bersih dalam memfokuskan PRU 14, terutamanya berkenaan kempen Satukan Tenaga, Kalahkan Penipuan, yang mempromosikan reformasi institusi dan kepentingan turun mengundi, dan inisiatif PEMANTAU (pemantau.org) mengajak seluruh rakyat untuk menjadi pemantau pilihan raya yang bebas dan melaporkan penipuan dan kesalahan dalam pilihan raya di kawasan masing-masing.
Dikeluarkan oleh,
Jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0