KENYATAAN MEDIA (24 APRIL 2018): 80 Aduan Diterima, Integriti Daftar Pemilih Diragui

 
Gabungan Pilihan raya Bersih Dan Adil (BERSIH 2.0) hari ini telah menghantar laporan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berkenaan lebih 80 aduan orang awam yang kami terima sejak pembubaran Parlimen, berkaitan dengan daftar pemilih, yang menjadi persoalan kepada integriti daftar pemilih.
Aduan yang telah kami terima adalah seperti berikut:

Isu Bilangan aduan yang telah disahkan
Tidak pernah mendaftar, tetapi nama terdapat dalam senarai daftar pemilih 24
Telah dipindahkan ke kawasan lain yang jauh tanpa pengetahuan mereka 14
Ahli serumah dan sealamat mengundi di kawasan yang berbeza 1
Nama telah dikeluarkan daripada daftar pemilih 16
Memohon untuk mendaftar atau menukar alamat, tetapi tidak diproses oleh SPR atau bantahan telah difailkan, tetapi pengundi tidak dimaklumkan 20
Nama individu yang telah mati dan bekas warganegara terdapat dalam daftar pemilih 5
Jumlah 80

 
Aduan-aduan ini telah disahkan secara bebas oleh BERSIH 2.0 melalui semakan daftar pemilih yang terkini dengan versi yang lama.
Kami menuntut SPR agar menjelaskan percanggahan ini dan mengambil tindakan segera untuk melindungi integriti daftar pemilih sebelum 9 Mei 2018. SPR juga sepatutnya menyediakan penjelasan bertulis tentang tindakan yang telah diambil untuk menyelesaikan masalah yang diajukan oleh setiap pembuat aduan.
Lebih mengejutkan, BERSIH 2.0 telah menerima aduan yang banyak daripada rakyat Malaysia yang tinggal di luar negara yang telah didaftarkan tanpa pengetahuan mereka dan juga ada yang dipindahkan ke kawasan yang jauh tanpa pengetahuan mereka. Hal ini membangkitkan pertanyaan yang serius berkenaan proses pendaftaran dan motif pihak yang mendaftarkan mereka yang cenderung untuk tidak hadir mengundi pada hari mengundi.
Adalah memalukan bagi SPR apabila sesetengah pengundi tidak dapat membuang undi mereka di kawasan sendiri disebabkan kegagalan SPR untuk meneliti permasalahan daftar pemilih sebelum pilihan raya umum berlangsung.
BERSIH 2.0 menyeru semua pengundi yang menghadapi masalah yang sama untuk menghantar aduan kepada SPR sesegera mungkin. Para pengadu juga boleh menghantar salinan aduan mereka kepada aduan.pemantau.org untuk membolehkan BERSIH 2.0 mengetengahkan masalah-masalah yang berkaitan dengan daftar pemilih seluruh negara.
Dikeluarkan oleh :
Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0