Kenyataan Media 2.0 (6 Januari 2020): Hentikan Salah Guna Kuasa dan Sumber Kerajaan

Kenyataan Media Bersih 2.0

Tarikh : 6 Januari 2020

HENTIKAN SALAH GUNA KUASA DAN SUMBER KERAJAAN

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0) merujuk kepada kenyataan yang dibuat oleh calon Parti Warisan Sabah(WARISAN) Datuk Karim Bujang semasa berkempen di pilihan raya kecil (PRK) P.176 Kimanis seperti yang dilaporkan oleh Borneo Today pada 5 Januari 2020 bertajuk “Undi Parti Pemerintah Untuk Kelangsungan Pembangunan di Kimanis”(https://www.borneotoday.net/undi-parti-pemerintah-demi-kelangsungan-pembangunan-di-kimanis/

 Datuk Karim Bujang menyatakan bahawa pengundi perlu membuat pilihan yang bijak dengan mengundi parti kerajaan agar pembangunan dapat dibawa masuk ke Kimanis dengan baki tiga tahun lagi sebelum pilihan raya umum yang akan datang. Beliau juga menyatakan sebagai parti pemerintah apa yang dijanjikan dalam pilihan raya dapat dilaksanakan berbanding janji oleh parti pembangkang. 

Bersih 2.0 berpandangan bahawa parti-parti kerajaan sewajarnya bersaing polisi, prestasi serta pencapaian janji manifesto, daripada mengugut rakyat dengan ugutan menahan pembangunan daripada dibawa masuk ke kawasan tertentu sekiranya kawasan tersebut adalah kawasan pembangkang. Ini jelas adalah tradisi politik lapuk dan ketinggalan zaman serta ditolak oleh rakyat Sabah yang inginkan politik negara yang lebih baik dengan pilihan raya yang bersih dan adil. Sabah Ubah dan Malaysia Baharu adalah sia-sia tanpa anjakan paradigma ini yang sepatutnya diterajui oleh Warisan-Pakatan Harapan dan bukannya hanya meneruskan tradisi politik lapuk oleh kerajaan Barisan Nasional terdahulu. 

Kami juga sekali lagi ingin mengingatkan bahawa antara janji Warisan dan Pakatan Harapan kepada rakyat sebelum PRU14 adalah untuk  menghentikan kegagalan pemimpin UMNO dan Barisan Nasional membela nasib rakyat yang terpinggir terutamanya nasib warga desa dan kawasan pedalaman. Oleh sebab yang demikian amatlah tidak wajar mengugut dan menghukum rakyat sekiranya rakyat memilih calon lain yang bukan daripada parti pemerintah sekaligus menafikan hak rakyat untuk mendapatkan pembangunan yang lebih baik. Ini adalah satu bentuk diskriminasi kepada pembangunan setempat di kawasan pembangkang malah ianya adalah penyalahgunaan sumber dan kuasa kerajaan.

Kami juga sekali lagi menggesa agar semua parti yang berkempen untuk mematuhi undang-undang yang sedia ada melibatkan pilihan raya serta menunjukkan etika yang tinggi dalam penggunaan kuasa sebagai kerajaan Negeri mahupun kerajaan Persekutuan. Kami juga ingin menyelar kerajaan Persekutuan dan kerajaan Negeri yang tetap mengumumkan peruntukan dalam tempoh pilihan raya walaupun sudah acap kali ditegur dan diingatkan. Sebelum penamaan calon, Menteri Pertanian YB Salahuddin Ayub telah menyerahkan cek sebanyak RM140,000 kepada nelayan di Bongawan untuk membaikpulih jeti mereka. Selain itu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah YB Datuk Junz Wong juga turut memberi bantuan banjir kepada pesawah padi yang terjejas dan nelayan yang menghadapi kesukaran kerana musim tengkujuh yang lalu. Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah YB Datuk Ewon Benedick juga telah mengumumkan peruntukan sebanyak RM100,000 untuk menaiktaraf jalan ke Surau Kampung Pantai Sri Gading, Membakut. 

Ini adalah salah guna sumber kerajaan yang digunakan menarik undi dengan mengumumkan dan meluluskan projek dalam tempoh pilihan raya. Prinsip pilihan raya bersih dan adil sepatutnya menyediakan padang yang sama rata kepada semua calon. 

Walaupun pengumuman projek masih lagi tidak menyalahi undang-undang namun ianya adalah jelas sangat tidak beretika dan kempen pilihan raya secara kotor. Sekiranya parti kerajaan yang dulunya semasa pembangkang memarahi UMNO dan Barisan Nasional kerana salah guna kuasa, namun apabila mendapat kuasa mereka pula membuat kesalahan yang sama.

Kempen negatif seperti serangan peribadi calon, mewujudkan keadaan tidak harmoni dengan memainkan isu etnik dan agama, ancaman keganasan dan penangguhan atau halangan bantuan serta pembangunan wajib dielakkan kerana sebahagiannya adalah kesalahan pilihan raya.

Warisan/PH seharusnya ingat bahawa pentadbiran terdahulu oleh BN dibawah mantan PM Najib Razak secara konsisten telah menyalahgunakan kuasa semasa kempen dengan pendekatan “Saya tolong kamu, kamu tolong saya” dalam pemberian bantuan kepada kawasan terbabit. Kaedah tak beretika itu harus dihentikan dalam Malaysia Baharu dan Warisan/PH tidak harus terus mengecewakan rakyat Malaysia dengan perlahan-lahan menjadi BN2.0 dengan teknik pilihan raya itu. Malah teknik tersebut terbukti tidak berkesan pun sebagaimana di dalam PRK Tanjung Piai yang baru saja menyaksikan kemenangan oleh calon dari pembangkang. 

Bersih 2.0 menggesa Kerajaan Negeri dan Persekutuan untuk menjelaskan kepada pengundi di Kimanis, sama ada Warisan/PH sebagai parti pemerintah akan mendiskriminasikan kawasan tersebut sekiranya calon mereka tidak diundi atau mereka akan memberi nafas baru kepada politik Malaysia dengan terus menjanjikan pembangunan di Kimanis tidak kira siapa pun pemenangnya pada hari pengundian nanti. 

Dikeluarkan oleh:

Jawatankuasa Pemandu BERSIH 2.0

Kredit imej : Borneo Today