Kenyataan Media Bersih 2.0 & ENGAGE (29 April 2020): RM500,000 Berjaya Dikumpul Namun Masih Ramai Dalam Kelaparan

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil(Bersih 2.0) dan rakan kerjasama kami, ENGAGE, ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada 1,647 orang yang telah menyumbang ke #MakanKongsi dalam tempoh sebulan lepas dan membantu kami mengutip RM503,376 setakat ini. Daripada jumlah ini kami telah memberikan 83 geran kecil berjumlah RM439,044 kepada 45 pertubuhan bukan kerajaan(NGO) dan individu yang berada di akar umbi yang menyediakan baucar makanan, bantuan kewangan dan barangan runcit kepada komuniti rentan sepanjang tempoh PKP ini. Sehingga kini, 16,775 orang yang memerlukan daripada semua etnik, status kewarganegaraan dan keyakinan telah menerima manfaat dengan bantuan yang disediakan oleh kami.

Dengan pemanjangan PKP selama dua minggu lagi sehingga 12 Mei, kami menjangkakan lebih ramai yang tidak berdaftar secara rasmi dan tidak menerima bantuan akan berada dalam keadaan yang lebih teruk. Banyak daripada mereka yang mempunyai sedikit bekalan wang dan makanan pada permulaan PKP pada 18 Mac akan kehabisan bekalan dan akan menghadapi tekanan untuk terus hidup. Selain daripada kekurangan makanan, ramai juga akan ditekan oleh tuan rumah untuk membayar sewa, dan juga untuk membayar bil utiliti.

Perlawanan menentang virus Covid-19 mesti dimenangi namun krisis kemanusiaan yang dicetuskan oleh PKP perlu diakui dan ditangani oleh semua pihak, daripada kerajaan, NGO-NGO, sektor swasta, parti politik dan semua rakyat. Tidak ada satu kumpulan atau sektor dapat menangani magnitud krisis ini secara bersendirian dan banyak komuniti diambang kelaparan dan kebuluran. 

#MakanKongsi akan terus mengutip sumbangan daripada orang ramai agar kami dapat terus menyokong rakan kerjasama kami dan tidak meninggalkan penerima yang telah mendapat barangan makanan dan bantuan yang memungkinkan mereka bertahan selama dua minggu. Sokong padu yang diterima daripada penyumbang kami juga menunjukkan mesej yang jelas kepada rakan kami dan para penerima bantuan, bahawa mereka tidak berjalan bersendirian dan kami akan terus mendokong kamu sehingga ke akhirnya.

Anda boleh menyumbang melalui rakan pembayaran kami Bold.pay dengan menggunakan kad kredit, debit, perbankan atas talian (online), e-Wallet (Boost, Grabpay, TnG, Mcash, QRPay) dengan mengklik pautan ini: https://boldpay.cc/Catalogue/makankongsi

Atau sumbang secara langsung ke akaun kami:

Bank: Maybank (PJ Old Town Branch)
Nama: Bersih & Adil Network Sdn Bhd
No. akaun: 512295102931
Rujukan: MakanKongsi

Sekiranya anda memerlukan resit, sila e-melkan resit bank anda ke [email protected] selepas pemindahan wang anda.

Untuk menjamin ketelusan dan akauntabiliti, kami telah menyediakan pautan untuk anda melihat senarai rakan kami, geran yang dikeluarkan, komuniti yang dibantu, bilangan penerima bantuan, sumbangan terkini, jumlah pengeluaran dan baki dana. Pautan tersebut adalah https://bit.ly/MKpartners.

Dikeluarkan oleh:
Jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0
Jawatankuasa Eksekutif ENGAGE

#KitaJagaKita
#LawanCovid19
#TiadaYangDipinggirkan
#TeguhBersama