Kelakuan Ganas Dan Samseng Bukan Budaya Pilihan Raya Yang Bersih

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) mengecam sekeras-kerasnya kumpulan yang bertindak ganas dan samseng terhadap lawan politik mereka. Semalam (22 Oktober), sekumpulan samseng telah bertindak menganggu majlis makan malam Parti MUDA di Dewan Yong Sheng (1). Gangguan yang sama juga telah berlaku kepada MUDA pada 16 Oktober dalam program ceramah mereka di Muar.

BERSIH ingin mengingatkan semua pihak bahawa tindakan samseng dan ganas ini, selain dari kesalahan dalam Kanun Keseksaan, adalah satu bentuk kesalahan pilihan raya di bawah Seksyen 4A Kesalahan mengembangkan perasaan jahat atau permusuhan, Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954. Sekiranya disabitkan bersalah, pihak yang terlibat boleh dijatuhkan penjara tidak melebihi lima tahun atau denda tidak lebih daripada RM10,000 atau kedua-duanya sekali.

BERSIH menyeru rakyat Malaysia yang cintakan keamanan dan cenderung kepada kempen yang lebih positif dan sihat untuk mengecam sekeras-kerasnya dan menolak sebarang bentuk kelakuan ganas dan samseng sebegini tidak kira daripada parti manapun.

BERSIH juga ingin mengingatkan bahawa budaya kempen yang ganas dan samseng ini bukanlah budaya pilihan raya yang bersih dan bebas. Tindakan ganas dan samseng ini adalah satu bentuk kempen negatif dan provokasi yang melampau. Pilihan raya adalah untuk beradu kekuatan idea, polisi, manifesto dan gerak kerja bagi membantu rakyat. Kempen ganas dan samseng ini hendaklah ditolak oleh semua rakyat Malaysia. Jom keluar undi dan tolak keganasan politik.

Dikeluarkan oleh:
Jawatankuasa Pemandu BERSIH

 

  1. https://www.astroawani.com/video-malaysia/pru15-program-muda-di-muar-diganggu-serangan-mercun-1993103