Peruntukan Wakil Rakyat Saksama Perlu Jadi Agenda Utama Reformasi Institusi

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) bersetuju dengan gesaan Ahli Parlimen Arau YB Datuk Seri Shahidan Kasim dan Ahli Parlimen Jerantut YB Khairil Nizam agar peruntukan sama rata diberikan kepada ahli parlimen pembangkang. BERSIH juga suka untuk mengingatkan bahawa peruntukan pembangunan kawasan yang saksama merupakan salah satu daripada manifesto dalam Buku Tawaran Pakatan Harapan untuk PRU15.

Pemberian peruntukan secara saksama ini perlu dijadikan salah satu item utama dan segera dalam usaha mereformasi sistem politik dan institusi serta dapat menjadi asas kepada usaha untuk merapatkan jurang antara kerajaan dan pembangkang yang besar selama ini. Peruntukan pembangunan kawasan yang saksama adalah reformasi yang penting untuk menjamin kestabilan politik supaya tiada parti politik yang menjadikannya sebagai alasan untuk menukar kerajaan di pertengahan penggal.

Ketua Pembangkang Parlimen, YB Datuk Seri Hamzah Zainuddin digesa berbincang dengan Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkenaan dengan penggubalan undang-undang peruntukan pembangunan kawasan yang selaras di kedua-dua peringkat Persekutuan dan Negeri serta reformasi-reformasi lain yang diperlukan untuk meratakan gelanggang persaingan demi mewujudkan persaingan profesional antara parti seperti pengiktirafan kabinet bayangan.

Kerajaan Persekutuan wajar mengikut teladan Kerajaan Negeri Perak di bawah pimpinan Menteri Besar YAB Saarani Mohamad yang telah mengumumkan peruntukan kepada 59 ADUN Perak secara sama rata dalam pembentangan Belanjawan Negeri Perak 2023 pada 22 Disember yang lepas(1). BERSIH menyeru negeri Perak untuk mengambil langkah seterusnya dengan mengkanunkan polisi ini agar ia tidak diubah oleh kerajaan pada masa depan.

BERSIH berpandangan bahawa peruntukan ini tidak wajar diberi berdasarkan ehsan Perdana Menteri/Menteri Besar/Ketua Menteri atau Kerajaan, sebaliknya ia perlu dikanunkan sebagai undang-undang agar siapa pun yang memegang tampuk kerajaan selepas ini perlu memberikan peruntukan pembangunan kawasan yang saksama kepada semua wakil rakyat tanpa mengira kecenderungan politik.

Peruntukan pembangunan kawasan adalah hak rakyat dan merupakan mekanisme yang berkesan dalam membantu rakyat menyelesaikan masalah mereka dengan segera. Pemberian peruntukan pembangunan kawasan yang tidak sama rata dan saksama kepada semua wakil rakyat adalah satu hukuman kepada rakyat kerana memilih wakil rakyat yang tidak berpihak kepada kerajaan.

Ketidakadilan ini tidak dapat disembunyikan dengan alasan bahawa peruntukan tetap diperuntukkan kepada kawasan pembangkang cuma wakil rakyat pembangkang yang tiada kuasa untuk mengesyorkan penggunaannya. Penganaktirian wakil rakyat pembangkang adalah mentaliti kolot autoritarian legasi BN yang tidak harus dikekalkan walau satu hari lagi. Hal ini tidak wajar diteruskan lagi oleh Kerajaan Perpaduan yang mentadbir sekarang dan menampilkan diri sebagai reformis.

Dikeluarkan oleh:
Jawatankuasa Pemandu BERSIH