Demokrasi memerlukan lompatan arnab pada tahun 2023!

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) mendoakan rakyat Malaysia tahun Arnab yang dinamik dalam kalendar Cina, di mana demokrasi boleh mengambil satu lagi lonjakan ke hadapan untuk mencapai persaingan berbilang parti yang stabil dan matang.
Tahun Harimau yang lalu membawak cabaran dan dugaan kepada rakyat Malaysia, tetapi hasrat orang ramai untuk mengadakan Undang-undang Anti-Hopping (AHL) telah direalisasikan pada 5 Oktober 2022, membolehkan kerajaan campuran berasaskan parti dibentuk pada 24 November daripada satu parlimen bergantung yang dihasilkan oleh Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Kami amat berbesar hati dengan visi Perdana Menteri Anwar Ibrahim, yang diumumkan minggu lalu untuk membina semula negara: Malaysia Madani, dengan enam nilai: kemampanan, kemakmuran, inovasi, rasa hormat, kepercayaan dan belas kasihan.
Walau bagaimanapun, ramai rakyat Malaysia bimbang bahawa Malaysia Madani hanya akan menjadi satu lagi slogan kosong seperti visi dan slogan bekas Perdana Menteri, daripada “Bersih, Cekap, Amanah”, “Wawasan 2020”, “Islam Hadhari”, “1Malaysia”, “Malaysia Baru” , “Malaysia Prihatin” dan “Keluarga Malaysia”.

Bagaimanakah Malaysia Madani boleh mencegah, antara lain,
(1) Parti dari membeli undi atas nama kebajikan kerana Akta Kesalahan Pilihan Raya tidak pernah dikuatkuasakan secara konsisten?
(2) Pengundi daripada menganggap wakil rakyat sebagai mesin ATM dalam bentuk manusia kerana mereka tidak mempunyai kuasa untuk memberi kesan kepada perubahan di Parlimen/Perundangan Negeri?
(3) Parti daripada menukar gabungan dan menjatuhkan kerajaan atas jawatan menteri atau GLC?
(4) Jabatan Peguam Negara daripada menggugurkan pertuduhan ke atas ahli politik dan pengawai negeri yang korup?
(5) Ahli Parlimen pembangkang daripada memainkan sentimen etno-agama kerana mereka tidak diberi insentif dan disokong untuk membangunkan kepakaran dasar?
(6) Kerajaan Negeri pembangkang dinafikan akses sama rata kepada dana persekutuan?
(7) Ahli parlimen Persekutuan dan negeri pembangkang dinafikan akses sama rata kepada dana pembangunan kawasan?
(8) Perniagaan daripada pengawalan parti politik yang bergantung kepada pembiayaan swasta untuk beroperasi kerana tidak disokong oleh subsidi awam?
(9) Pengundi berasa letih dengan pilihan raya kerana mereka tidak tahu secara lebih awal tarikh pilihan raya tetapi mereka perlu pulang ke rumah untuk mengundi?

Bersih sama sekali tidak pesimis dengan Malaysia Madani. Kami melihat potensi penuhnya untuk mengubah Malaysia jika dua syarat dipenuhi: Pertama, “Hormat” dan “Kepercayaan” antara parti politik mesti diwujudkan; Kedua, “Inovasi” mengatasi rintangan perniagaan seperti biasa dalam pembaharuan institusi.

Kami menanti-nantikan Perdana Menteri Anwar Ibrahim untuk memulakan perbualan nasional merentas parti, merentas sektor, merentas negeri dengan agenda konkrit untuk mengoperasikan cita-cita Malaysia Madani beliau dalam budaya politik dan reformasi institusi. Bersih sentiasa bersedia untuk membantu beliau dan pemimpin lain – dalam Parlimanet dan Kabinet – dalam inisiatif sedemikian.

Bersih mendoakan Malaysia dengan lonjakan arnab dalam kestabilan dan akauntabiliti politik yang sebenar, yang dengannya Malaysia boleh membina keyakinan perniagaan dan mengejar pemulihan pasca Covid untuk mencapai tiga nilai lain di Malaysia Madani: “Kemampanan”, “Kemakmuran” dan “Belas Kasihan” .

Dikeluarkan oleh:-
Jawantankuasa Pemandu Bersih
22/1/2023