Pemberian Wang Atau Barang Bernilai Tetap Menjadi Rasuah

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) menegaskan bahawa pemberian wang atau barangan bernilai dalam pilihan raya adalah rasuah. Bagi membanteras gejala ini, selain penguatkuasaan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (AKPR) yang konsisten, penggubalan Akta Pembiayaan Politik dan penubuhan sebuah Jawatankuasa Pilihan Tetap Parlimen (JPTP) juga perlu untuk memantau sistem dan proses pilihan raya.

BERSIH merujuk kepada kenyataan Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang yang menyatakan bahawa pemberian wang oleh orang awam ketika waktu kempen pilihan raya adalah satu bentuk sedekah dan bukannya rasuah. Walaupun menjadi budaya masyarakat di Malaysia untuk memberi sedekah, namun sekiranya pemberian wang itu diberikan ketika waktu pilihan raya maka pemberian wang tersebut boleh dianggap sebagai satu kesalahan rasuah pilihan raya.

Kenyataan daripada Abdul Hadi Awang bahawa hanya calon dan wakil calon sahaja yang tidak boleh memberikan wang semasa pilihan raya adalah bercanggah dengan Seksyen 10 (Penyogokan) di bawah AKPR. Seksyen 10 AKPR menyatakan tiap-tiap orang sebelum, semasa atau selepas pilihan raya secara sendiri atau melalui mana-mana orang lain secara langsung atau tidak langsung memberikan wang atau apa-apa balasan bernilai boleh disifatkan sebagai melakukan kesalahan penyogokan.

Hal ini bermaksud sebarang pemberian wang atau barang bernilai kepada pengundi dalam tempoh pilihan raya untuk mempengaruhi mengundi atau tidak mengundi seseorang calon adalah satu bentuk rasuah. Tindakan tersebut tidak mengira sama ada dilakukan secara langsung oleh calon mahupun oleh pihak ketiga. Apabila wang diberikan semasa pilihan raya ianya adalah satu kesalahan rasuah.

Meskipun undang-undang secara jelas menyatakan kesalahan tersebut, pihak berkuasa sama ada pihak PDRM atau SPRM perlu menyiasat dengan lebih lanjut dan pihak Peguam Negara selaku pendakwaraya perlu mendakwa pihak yang terlibat sebelum mahkamah menjatuhkan hukuman. Kenyataan Abdul Hadi Awang walaupun seperti mengakui bahawa ada pemberian wang yang diberikan pada PRU15 sebagai satu bentuk ‘sedekah’, namun mahkamah perlu diberikan ruang untuk memberi tafsiran mereka di dalam perkara ini.

BERSIH juga turut merekodkan beberapa tindakan yang boleh dianggap sebagai kesalahan pilihan raya di bawah Seksyen 8 (Penjamuan) dan Seksyen 10 AKPR semasa PRU15 yang lepas. Laporan lengkap akan dikeluarkan dalam masa terdekat.

Selain pelaksanaan undang-undang, khususnya AKPR, bagi mengekang kegiatan rasuah terutama dalam pilihan raya, Kerajaan dan Parlimen perlu mengambil tindakan proaktif iaitu melalui penggubalan Akta Pembiayaan Politik (APP).

Penggubalan APP ini tidak sepatutnya dilengahkan lagi kerana akta tersebut telah diperbincangkan pada zaman Najib, Mahathir, Muhyiddin dan Ismail Sabri menjadi Perdana Menteri lagi. Rang Undang-undang (RUU) untuk APP harus diteliti oleh sebuah jawatankuasa parlimen yang mengambil dapatan-dapatan yang bernas serta menyeluruh daripada semua pihak berkepentingan dan orang awam.

BERSIH mencadangkan agar sebuah Jawatankuasa Pilihan Tetap Parlimen (JPTP) Berkaitan Hal Ehwal Pilihan Raya dan Demokrasi Pelbagai Parti ditubuhkan dalam sidang Parlimen Februari untuk dirujuk kepadanya dan diperkemaskan RUU APP yang sudah lama disebut tetapi terselindung daripada penelitian dan maklum balas orang awam.

Penggubalan dan pembentangan APP ini tidak sepatutnya dilengahkan lagi kerana hal tersebut boleh memberi persepsi bahawa Kerajaan tidak serius menangani rasuah pilihan raya dan politik wang, selain wujud persepsi songsang bahawa sebarang penyiasatan terhadap kesalahan rasuah oleh pihak pembangkang adalah bermotifkan penganiayaan dan pemburuan politik (witch hunting) kerana Peguam Negara berkuasa mengawal pendakwaan.

Dikeluarkan oleh:
Jawatankuasa Pemandu BERSIH