Akta Penggal Tetap Penuhi Hasrat Yang di-Pertuan Agong

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) merujuk kepada artikel bertajuk, “Usul tetap penggal Parlimen nafikan kuasa budi bicara Agong” oleh Prof Madya Dr Shamrahayu Aziz yang disiarkan pada 20 Februari. BERSIH mengalu-alukan wacana mengenai usul Akta Penggal Tetap yang diutarakan oleh Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkefly Ahmad sebagai sebahagian daripada usaha reformasi institusi Parlimen. Kami bersetuju dengan Dr Shamrahayu bahawa ia merupakan satu perkembangan yang baik untuk Parlimen membahaskan perkara ini bersungguh-sungguh. Kendati begitu, kami kurang bersetuju bahawa usul ini menafikan kuasa budi bicara Yang di-Pertuan Agong.

Akta Penggal Tetap boleh digubal tanpa menggugat kuasa budi-bicara mutlak Yang di-Pertuan Agong (YDPA) untuk memperkenankan atau tidak memperkenankan pemohonan pembubaran awal oleh Perdana Menteri. Hal ini kerana Malaysia mempunyai perlembagaan bertulis, berbeza dengan United Kingdom yang tiada perlembagaan bertulis. Maka selari dengan Perkara 40(2) di bawah Perlembagaan Persekutuan, sebuah Akta Penggal Tetap boleh digubal dengan menetapkan bahawa Dewan Rakyat akan terbubar selepas genapnya lima tahun daripada tarikh Ahli Parlimen mengangkat sumpah kecuali jika pemohonan untuk pembubaran awal boleh dibuat – atas dua kondisi yang ketat iaitu i) Kerajaan kehilangan kepercayaan Parlimen atau ii) sekurang-kurangnya 148 orang Ahli Dewan Rakyat mengusulkan pemohonan tersebut – dan seterusnya diperkenankan oleh YDPA di bawah Perkara 40(2). Ini bererti bahawa Akta Penggal Tetap langsung tidak menyentuh malah mengekalkan kuasa budi bicara YDPA untuk memperkenankan pemohonan PM atau tidak.

Tujuan Akta Penggal Tetap adalah menghentikan duluan sesetengah ahli politik daripada sesuka hati memohon pembubaran awal kerana kemabukan kuasa.

Lebih penting lagi, Akta Penggal Tetap sebenarnya melindungi YDPA daripada diheret ke dalam kancah politik. Permainan ahli politik yang licik percaturannya membawa risiko kepada Raja Berperlembagaan kerana cenderung mengheret pihak istana untuk membuat keputusan politik yang mungkin menimbulkan prasangka rakyat. Tuanku sendiri bertitah ketika merasmikan pembukaan penggal Parlimen Ke-15 minggu lalu bahawa baginda tidak berniat untuk mencampuri urusan politik negara, apatah lagi untuk mengatur percaturan lanskap politik tanah air.

Maka, demi memenuhi hasrat Tuanku supaya pihak istana tidak lagi diheret sewenang-wenangnya oleh ahli politik untuk mencampuri urusan atau mencatur lanskap politik negara, Akta Penggal Tetap wajar dipertimbangkan bagi memperkukuhkan sistem demokrasi berparlimen dan Raja Berperlembagaan di negara ini.

Dikeluarkan oleh:
Jawatankuasa Pemandu BERSIH