Azam Baki kekal KP SPRM: Anwar patut rujuk Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen

SHAH ALAM – [DIKEMASKINI] Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sepatutnya merujuk kepada Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen bagi pemilihan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Thomas Fann berkata, ia bagi menghapuskan sebarang persepsi campur tangan Perdana Menteri dalam SPRM.

Tambah beliau, ia sekali gus akan menghapuskan sebarang persepsi campur tangan Perdana Menteri dalam kerja SPRM.

“Anwar telah terlepas peluang keemasan untuk benar-benar keluar dari konvensyen menukar Ketua SPRM apabila pertukaran kerajaan berlaku.

“Dengan melanjutkan tempoh perkhidmatan Azam (Tan Sri Azam Baki), Beliau (Anwar) hanya mengekalkan dan memperkukuh fakta bahawa Perdana Menteri mempunyai budi bicara dan pengaruh mutlak terhadap proses pelantikan.

“Dengan itu tuduhan sesetengah pihak SPRM tidak bebas dan bersenjata terhadap lawan politik,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Sinar Harian pada Rabu melaporkan, Tan Sri Azam Baki dilantik semula sebagai Ketua Pesuruhjaya SPRM berkuat kuasa Jumaat ini.

Pelantikan semula Azam adalah untuk tempoh selama setahun dan diperkenankan oleh Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Menurut Thomas, melangkah ke hadapan, proses pelantikan Ketua Pesuruhjaya itu perlu dimaktubkan dalam Akta SPRM.

(Pertama kali diterbitkan oleh Sinar Harian, 11 Mei 2023: https://www.sinarharian.com.my/article/257922/berita/nasional/azam-baki-kekal-kp-sprm-anwar-patut-rujuk-jawatankuasa-pilihan-khas-parlimen)