Tawaran Jawatan GLC Secara Terbuka adalah Salah Guna Kuasa dan Bertentangan Tadbir Urus Yang Baik

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) menganggap kenyataan terbuka Muhyidin dan janji lantikan politik ke Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) sekiranya Perikatan Nasional (PN) memenangi enam pilihan raya negeri adalah bertentangan dengan tadbir urus yang baik dan merupakan salah guna kuasa untuk memberi ganjaran kepada penggerak politik mereka.

GLC ialah syarikat yang wujud untuk memelihara dan mengembangkan kekayaan awam dan bukan mesin ATM parti politik untuk meletakkan penyokong setia parti dalam senarai gaji negeri. Dalam mengisytiharkan hasratnya secara terbuka, kami juga tertanya-tanya sama ada ia satu bentuk pembelian undi untuk mendapatkan sokongan kumpulan tertentu.

Bentuk naungan politik ini malangnya telah menjadi sebahagian daripada budaya politik kita dan setiap kerajaan berturut-turut, termasuk Kerajaan Perpaduan semasa, juga bersalah kerana melantik ahli politik (sama ada wakil rakyat atau bukan wakil rakyat) ke lembaga pengarah GLC.

Bersih telah konsisten sebagai pemerhati dan kumpulan pendesak di semua pentadbiran yang berbeza sepanjang tahun bahawa ahli politik yang merupakan wakil rakyat tidak harus dilantik ke GLC kerana tanggungjawab utama mereka adalah kepada pengundi mereka dan menjadi penggubal undang-undang dan bukan sebagai pengarah syarikat. Bagi ahli politik yang bukan wakil rakyat pula, kita mesti menyediakan proses yang jelas dan ketat untuk memastikan ketelusan dan hanya individu berkelayakan yang sesuai dilantik kerana mereka diamanahkan dengan aset awam.

Pengundi mesti bijak mengundi dalam pilihanraya negeri yang akan datang bagi memastikan parti atau calon yang komited dengan reformasi institusi untuk menghapuskan rasuah dipilih supaya negara kita dapat dibebaskan daripada belenggu naungan politik dan rasuah.

Dikeluarkan oleh:
Jawatankuasa Pemandu BERSIH