Jangan Salah Guna Jentera Kerajaan Untuk Berkempen

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) menegaskan bahawa penggunaan jentera kerajaan bagi tujuan berkempen hendaklah dielakkan. Walaupun kami mengambil maklum bahawa Kerajaan Persekutuan masih perlu menjalankan tugas-tugas mereka, tugas tersebut hendaklah dijalankan dengan penuh profesional dan seboleh-bolehnya dipisahkan daripada kegiatan berkempen untuk parti atau calon mereka.

Kami mengambil maklum bahawa Perdana Menteri (PM) Anwar Ibrahim dan Menteri Dalam Negeri (KDN) Saifuddin Nasution dalam rangka kerja mereka telah melawat sebuah kawasan FELDA di Kedah dan menggunakan helikopter kerajaan bagi tujuan tersebut. Untuk situasi sebegini, BERSIH berpendapat bahawa penggunaan jentera Kerajaan untuk aktiviti kempen munasabah atas pertimbangan pragmatik dan keselamatan jika berlaku selepas perjalanan tugas kerajaan. (1)

Namun, PM dan menteri-menteri wajib mengelakkan daripada mencampuradukkan tugasan kerajaan dan aktiviti kempen. Untuk sebarang pengumuman dasar dan peruntukan, prinsip Tiada 3C (tiada kempen, tiada syarat atas pemberian, tiada calon di pentas) mesti dipatuhi dengan tegas.

Bagi perjalanan tambahan untuk berkempen selepas tugasan kerajaan, PM dan menteri-menteri ini juga perlu membayar secara pro-rata kos berlebihan seperti kos minyak helikopter atau kenderaan. Demi prinsip amanah, kos-kos ini hendaklah diisytiharkan secara terbuka untuk pemantauan orang awam.

BERSIH sentiasa cakna dan sedar bahawa kita tidak boleh sepenuhnya menghalang penggunaan jentera kerajaan untuk berkempen namun ahli politik yang mempunyai kelebihan ini kerana amanah yang diberikan rakyat kepada mereka perlu sentiasa rendah diri serta tidak berlagak dan menunjuk-nunjuk seolah-olah mereka yang membeli jentera tersebut menggunakan duit poket mereka. Sikap angkuh dan bongkak seperti yang ditunjukkan oleh PM mungkin akan memakan diri sendiri kerana rakyat tidak akan bersetuju dengan salah guna jentera kerajaan untuk berkempen.

Penggunaan jentera dan sumber kerajaan semasa pilihan raya yang kita lihat sepanjang PRN ini menunjukkan bahawa Kerajaan Persekutuan perlu menyegerakan perbincangan dan perundingan bersama parti-parti pembangkang untuk menggubal sebuah undang-undang baharu untuk mengawal keputusan, tindakan dan penggunaan sumber kerajaan oleh kedua-dua Kerajaan Sementara (seperti Kerajaan Negeri dalam pilihan raya negeri) Dan Kerajaan bukan-sementara (seperti Kerajaan Persekutuan dalam pilihan raya negeri) dalam tempoh pilihan raya.

Reformasi yang dilaungkan oleh Pakatan Harapan perlu dilaksanakan tanpa mungkir, dan tidak sekadar menanam tebu di bibir sebagai janji pilihan raya.

Dikeluarkan oleh:
Jawatankuasa Pemandu BERSIH(1) https://bersih.org/2019/05/15/kenyataan-media-15-mei-2019-spr-perlu-kekalkan-had-kempen-pilihan-raya-kepada-menteri/