Pengerusi Bersih Bagi Sesi 2023 – 2025 Telah Dimuktamadkan

Jawatankuasa Pemilihan yang baharu telah ditubuhkan untuk menjalankan pemilihan untuk memilih seorang Pengerusi bagi mengemudi Jawatankuasa Pemandu Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) daripada tempoh 2023 – 2025. Satu pemilihan bagi memilih Pengerusi BERSIH telah berjaya diselesaikan melalui proses pengundian pada 15 Disember 2023.

Proses pengundian, yang dijalankan secara atas talian untuk membolehkan penyertaan Endorsing NGO kepada BERSIH yang berada di luar Lembah Kelang, menyaksikan penerimaan 45 kertas undi daripada 61 NGO yang membentuk gabungan BERSIH. Jumlah pengundian adalah sebanyak 74%.

Kertas undi telah dibuka dan dikira sejurus penutupan pengundian pada 5.00 petang pada 15 Disember 2023 di pejabat BERSIH. Proses tersebut disiarkan melalui aplikasi Zoom untuk disaksikan oleh Endorsing NGO dan disaksikan oleh lima pemerhati daripada Endorsing NGO secara fizikal di pejabat.

Pengerusi Jumlah Undi Diterima Status
Muhammad Faisal Abdul Aziz 23 Dipilih
Gopalan K Papachan 22

Berdasarkan keputusan ini, Jawatankuasa Pemilihan mengisytiharkan saudara Muhammad Faisal Abdul Aziz dipilih sebagai Pengerusi BERSIH bagi sesi 2023 – 2025.

Jawatankuasa Pemilihan mengucapkan setinggi tahniah kepada calon yang telah berjaya dan semoga menjalankan amanah dengan baik untuk memimpin BERSIH dalam tempoh 2023 – 2025. Jawatankuasa Pemilihan juga mengucapkan penghargaan kami kepada semua Endorsing NGO BERSIH yang menjalankan hak mereka untuk mengundi dan menjadikan pemilihan kali ini berjalan lancar. Akhir sekali, kami ingin mengucapkan terima kasih kepada Sekretariat BERSIH yang membantu menjalankan proses pemilihan ini dengan level profesionalisme, komitmen dan dedikasi yang tertinggi.

Dikeluarkan oleh:
Stanley Yong/Anne Lasimbang/Mohammad Alshatri
Jawatankuasa Pemilihan

 

Biodata Pengerusi BERSIH sesi 2023 – 2025

MUHAMMAD FAISAL BIN ABDUL AZIZ adalah mantan Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) daripada 2019 sehingga 2023 dan Timbalan Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) daripada 2018 sehingga ke 2020. Beliau juga mantan Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) 2009-2011.

Beliau telah mendapat Sarjana Perundangan daripada Universiti Teknologi Mara dan Sarjana Muda Undang-Undang (Kepujian) daripada Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) bersama Syariah.

Faisal telah memainkan peranan yang utama dalam pelbagai projek seperti Misi Penilaian Pelarian Palestin, serta membina jambatan bagi masyarakat yang lebih inklusif melalui Kempen Bangsa Malaysia semasa beliau menjadi Presiden ABIM. Beliau menerima Penghormatan Persekutuan atas sumbangan cemerlangnya. Terlibat secara aktif dalam beberapa organisasi, termasuk inisiatif komuniti akar umbi yang dikenali sebagai Adab Youth Garage (AYG), Faisal juga merupakan Alumni Program Kepimpinan Pelawat Antarabangsa (IVLP), program pertukaran profesional yang bertujuan untuk pemimpin baru muncul.