Najib Razak Patut Menjalani Hukuman Penuh

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) merujuk kepada keputusan Lembaga Pengampunan berhubung kes bekas Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak yang diberikan pengurangan hukuman penjara daripada 12 tahun kepada 6 tahun dan denda daripada RM210 juta kepada RM50 juta.

Walaupun Lembaga Pengampunan mempunyai hak perlembagaan untuk memberi pengampunan, BERSIH berpandangan keputusan ini akan memberi kesan besar kepada kepercayaan seluruh rakyat berhubung sistem keadilan negara. Mengapakah kes Najib Razak diberikan keutamaan untuk dipertimbangkan sedangkan hari ini masih ramai mereka yang dipenjara khususnya dari kalangan rakyat yang masih menunggu peluang untuk mendapatkan ruang pengampunan?

Negara tidak boleh memberi isyarat bahawa pemimpin politik yang melakukan kesalahan dan disabitkan bersalah boleh mengambil jalan pintas untuk bebas dari hukuman, seolah-olah ada undang-undang dua darjat untuk orang biasa dan orang atasan.

Mahkamah Persekutuan pada tahun 2022 telah mengekalkan sabitan terhadap jenayah yang dilakukan oleh Najib Razak yang menyeleweng wang negara sebanyak RM42 juta dalam kes SRC International dan menjatuhkan hukuman penjara selama 12 tahun serta denda RM210 juta.

Sabitan ini sangat jelas menunjukkan bahawa Najib Razak telah merompak wang negara dan di pihak BERSIH, kami tidak melihat kewajaran untuk mengurangkan hukuman penjara mahupun denda yang disabitkan. Justeru, Lembaga Pengampunan wajib menjelaskan alasan-alasan pengurangan hukuman kerana kesalahan beliau melibatkan penyelewengan wang negara yang berjumlah jutaan ringgit.

BERSIH sebelum ini telah melancarkan satu petisyen pada tahun 2022 untuk mengumpul pandangan rakyat terhadap isu pengampunan Najib Razak. Petisyen yang telah ditandatangani oleh lebih 150,000 rakyat Malaysia mencerminkan sentimen rakyat yang sangat kuat untuk menolak pembebasan Najib Razak atau mana-mana pemimpin politik yang disabitkan kesalahan rasuah dan pecah amanah. Petisyen ini boleh diakses di pautan berikut: https://chng.it/tYjv6pJ9Rt.

BERSIH juga menegaskan semula tuntutan kepada pihak Peguam Negara dan Kerajaan Persekutuan supaya menetapkan polisi untuk menghentikan pemberian sebarang DNAA – melepas tanpa membebaskan – kepada kes-kes rasuah yang sedang dibicarakan khususnya melibatkan ahli politik, sementara menanti pindaan undang-undang untuk memisahkan peranan dan bidang kuasa Peguam Negara dan Pendakwa Raya.

Dikeluarkan oleh:
Jawatankuasa Pemandu Bersih