Kenyataan Bersama IDEAS dan BERSIH: Peruntukan kepada Pembangkang perlu dikanunkan melalui Akta Peruntukan Pembangunan Kawasan untuk ketelusan dan kesaksamaan

Kuala Lumpur, 19 April 2024: Pengumuman daripada Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof bahawa Majlis Pimpinan Tertinggi Sekretariat Kerajaan Perpaduan telah bersetuju untuk menyalurkan peruntukan kepada pembangkang merupakan satu langkah positif dalam usaha mematangkan demokrasi Malaysia. Beliau juga mengumumkan bahawa satu deraf memorandum persefahaman (MoU) akan dirangka sebagai langkah seterusnya dalam proses rundingan di antara kerajaan dan pembangkang.

Langkah yang baru diumumkan ini merupakan perkara yang sudah lama digesa oleh pelbagai pihak, termasuk organisasi masyarakat sivil. Gesaan ini berpandukan prinsip kesaksamaan untuk semua ahli parlimen yang sah dipilih rakyat, dan juga demi mengekalkan kestabilan pentadbiran negara. Pelan untuk merangka satu MoU adalah positif, malah merupakan satu peluang baik untuk memaktubkan sebuah mekanisme peruntukan yang telus, sama rata dan saksama. Kajian IDEAS dan Bersih menunjukkan bahawa sistem peruntukan pembangunan kawasan (Constituency Development Fund, CDF) harus dikanunkan melalui satu Akta Peruntukan Pembangunan Kawasan (Akta CDF). Akta ini merangkumi sistem kawal selia CDF serta perbelanjaan wakil rakyat.

Kami mencadangkan satu formula pengagihan CDF yang jelas, telus dan saksama, dengan mengambil kira jumlah pengundi di setiap kawasan. Satu Jawatankuasa CDF, di mana ahlinya terdiri daripada wakil rakyat kerajaan dan pembangkang harus ditubuhkan untuk menyemak imbang pengagihan dan pengurusan CDF. Perlu ditekankan bahawa sebuah MoU, walaupun diperlukan sekarang, tidak memadai untuk jangka masa panjang. Ketidakpastian dalam arena politik kita menuntut semua inisiatif reformasi institusi dimaktubkan melalui undang-undang supaya mengikat kerajaan yang bakal berkuasa pada masa hadapan. Amalan pemberian peruntukan secara berat sebelah adalah amalan politik lapuk yang perlu ditinggalkan dalam kerangka membentuk amalan politik negara yang lebih matang, berdaya saing dan progresif.

Justeru, kami berharap penggubalan sebuah Akta CDF dalam penggal Parlimen ini akan menjadi salah satu komitmen kerajaan dan pembangkang dalam MoU yang bakal dirunding demi menamatkan amalan diskriminasi kepada mana-mana parti yang akan menjadi pembangkang kelak. Penggubalan Akta CDF ini juga boleh dimulakan di peringkat negeri, di mana rundingan di antara pihak kerajaan dan pembangkang dilihat lebih terbuka.

Kenyataan bersama oleh:
Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) dan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH)

— TAMAT—